Stranice

18. lis 2012.

Dodirnimo nebo


Foto: DeviantART

Hermesov zakon kaže - kako gore, tako dole. Svemir (makrokosmos) je neograničen prostor. Čovjek (mikrokosmos) je isto tako bezgraničan u svojoj mogućnosti širenja. Međutim, čovjeku je  um postao najveća zamka i smetnja ka njegovom beskrajnom putovanju izvan vremena i prostora.  Um je stvaralačka snaga koja ideje crpi iz sveopšte inteligencije svemira i prenosi ih u konkretne oblike, ali glavni pokretač, odnosno kormilar jeste srce. Kada je čovjek shvatio da ima ogromne intelektualne moći, on je počeo zaboravljati srce i stvorio je rascjep unutar sebe, pokidao most koji spaja obalu razuma sa obalom srca. Počeo se ponašati na isključiv način, birajući da razumom isključuje srce. Ako nešto uradimo srcem, ubrzo se uključi um koji smisli hiljadu razloga da smo na pogrešnom putu i ubacuje nam narastajuće zrno sumnje, te ubrzo prestajemo sa širenjem i skupljamo se u zonu logičkog i racionalnog uma. Kada radimo srcem, mi i dalje ostajemo razumna bića, ali se plašimo gubitka kontrole. Taj strah nas drži na zemlji, u statičnom položaju. Mnogi od nas se radije drže sigurne zone u kojoj je prilično monotono i dosadno, nego što će odabrati avanturu upoznavanja sebe kao čovjeka srca. Kada bismo samo mogli da srušimo barijere uma, dodirnuli bismo nebo - kao što kaže jedna misao:


"JEDINO SRCEM 

MOŽEMO DOTAKNUTI NEBO!" 

(Rumi)









4 komentara:

  1. Fatice, nadam se ad si dobro, nema te dugo na forumu i ovde, ja ti saljem veeeliki zagrljaj dok citam i ucim iz tvojih postova puno :)

    Pufica

    OdgovoriIzbriši
  2. fato sto nema novih postova?

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo mene...malo sam se angažovala oko nekih drugih stvari, pa sam zapostavila blog...uskoro idu novi postovi, hvala vam na interesovanju...
    Ljubi vas vaša Fata_morgana...

    OdgovoriIzbriši
  4. Nije srce nego Intuicija kao najveći nivo Saznanja iznad Nauke i Matematike.Platon.
    Intuicija Beskonačna Inteligencija Um.

    OdgovoriIzbriši